PMS
- symptomer, årsager og behandling
PMS symptomer er ikke noget, du bare skal lære at leve med
Lider du af symptomer som fx:
- Kraftige blødninger
- Stærke menstruationssmerter eller smerter op til menstruation
- Ømme bryster
- Migræne eller hovedpine
- Uro, ængstelighed eller angst
- Humørændringer (fx fra tristhed til irritation)
- Dårlig søvn
- Oppustethed
- Fertilitetsproblemer eller har oplevet gentagne graviditetstab
Det er alle velkendte problemstillinger for mange kvinder der lider af PMS og mange tror, at det blot er en naturlig del af det at være kvinde.
Men det er ikke meningen, at du skal have det sådan. Det er et tegn på hormonel ubalance, og det kan der gøres noget ved!
Tid til forandring
I et forløb hos mig, går vi i dybden med dine symptomer – store som små. Jeg arbejder med at finde og behandle årsagerne til at dine symptomer er opstået og kortlægge hvordan årsagerne bidrager til dine PMS symptomer – frem for at symptombehandle. Når vi kender årsagerne kan vi arbejde med at rette op på symptomerne igen. Og sørge for at du får mere energi og overskud tilbage i din hverdag.
Typisk stillede spørgsmål om PMS
Hvad er PMS?
Præmenstruelt syndrom (PMS) er en samlet betegnelse for de fysiske og følelsesmæssige symptomer, der kan opstå før en kvindes menstruation eller under selve menstruationen.
PMS er forbundet med ubalancerede hormonniveauer og opstår typisk ved et lavt niveau af hormonet progesteron i kombination med faldet af østrogen op til menstruation.
Lave progesteronniveauer kan skyldes manglende ægløsning (du kan sagtens have menstruation uden ægløsning) eller utilstrækkelig produktion i den anden halvdel af vores menstruationscyklus.
Faktorer som genetik, stress og livsstilsfaktorer kan bidrage til symptomerne.
PMS forværres typisk fra midten af 30’erne, hvor vores æg-reserve og kvalitet ofte begynder at dale.
Hvad er de typiske PMS symptomer?
Der kan være mange forskelligartede symptomer. Både fysiske og følelsesmæssige.
Antallet af symptomer eller hvor kraftige de er, kan variere fra kvinde til kvinde og de kan også ændre sig over tid.
Hvis du oplever et eller flere af nedenstående symptomer, kan det være tegn på PMS:
- Stærke menstruationssmerter eller smerter op til menstruation
- Kraftige blødninger
- Ømme bryster
- Hovedpine eller migræne
- Oppustethed
- Humørsvingninger (fx tristhed til irritation)
- Uro, ængstelighed eller angst
- Fertilitetsproblemer eller gentagne graviditetstab
- Dårlig søvn eller ekstra træthed
- Hedeture
Hvordan behandler du PMS?
Håndtering af PMS symptomer varierer fra kvinde til kvinde.
Min tilgang til at arbejde med PMS er, at vi både skal finde årsagerne bag dine symptomer og finde ud af, hvorfor de er opstået, for at finde løsningen. Når vi kender årsagerne, kan vi nemlig arbejde med at rette op på symptomerne igen.
Konsultationerne tager derfor udgangspunkt i dig (alt fra din og din families sundhedshistorik, symptomer, livsstil, genetik og din biokemi) og min rådgivning vil derfor ikke være ens for alle, selvom de oplever de samme symptomer.
Når du bestiller en konsultation eller et forløb, så modtager du et omfangsrigt spørgeskema, som du udfylder inden vi mødes. Du må også meget gerne sende tidligere blodprøvesvar eller andre undersøgelsessvar med. På den måde kan jeg sætte mig ind i din situation inden vi mødes, så du får mest muligt ud af konsultationstiden. Efter hver konsultation modtager du de samlede anbefalinger vi har talt om og som du skal implementere, indtil vi mødes til næste konsultation. Alle anbefalinger er tilpasset din hverdag, så det er realistisk at få det indført og ikke stresser dig.
I nogle situationer vil jeg anbefale udførelse af laboratorietests, som kan være et godt supplement til udredning af, hvilke årsagsmekanismer der ligger til grund for de symptomer du oplever. Laboratorieanalyser er selvfølgelig ikke et krav for et godt konsultationsforløb, men kan være et godt redskab til at målrette behandlingen.
Er du i tvivl, om et forløb hos mig, er det rette for dig? Du er velkommen til at få en gratis og uforpligtende afklarende samtale.
Hvor mange konsultationer kræver det at arbejde med PMS?
Det er forskelligt fra kvinde til kvinde, hvor mange konsultationer det kræver, for at genskabe balance i kroppen. Det kommer an på flere faktorer. Fx hvilke udfordringer, der er tale om, årsagerne til udfordringerne og hvordan du ønsker at arbejde med de ting vi sammen aftaler.
De fleste kvinder oplever dog allerede en positiv effekt inden for den første måneds tid.
Jeg vil anbefale at booke et forløb, der strækker sig over 4 måneder, da det er den tidshorisont det typisk kræver, for at ændre i vores cyklus.
Hvorfor kan laboratorietest være en god ide som en del af behandlingen?
I nogle situationer kan laboratorieanalyser være et godt redskab til at blive klogere på, hvad der præcis sker i din krop og i din biokemi.
Det kan være tests der fx giver indblik i dine kønshormoner, stresshormoner, stofskiftehormoner, energidannelse, mangler eller fordøjelse.
Sammen afklarer vi, om der er behov for bestilling af laboratorietests.
Det er ikke et krav for et godt konsultationsforløb, men kan nogle gange give en viden der kan skabe en mere målrettet og præcis behandling.
De laboratorietests jeg anvender bestiller jeg hos Nordic Laboratories.
De bliver sendt direkte hjem til dig, hvor du udfører testen ud fra den medfølgende vejledning. Herefter sender du den retur til laboratoriet. Svaret kommer retur efter 2-3 uger.
Herefter analyserer jeg resultaterne og gennemgår dem med dig til den efterfølgende konsultation.
Klienterne siger:
Jeg kan også hjælpe dig
Som komplementær hormonterapeut er jeg uddannet i at undersøge hvorfor dine PMS symptomer opstår. Det gør jeg ud fra en helhedsorienteret tilgang ift. din livsstil, genetik, miljø og biokemi.
Hos mig får du en sundhedsplan tilpasset dig og dine PMS udfordringer. Helt konkret får du redskaber ift. din ernæring og en bred vifte af livsstilsfaktorer, så du igen kan få dine hormoner i balance.